Pet skrivenih istina o novcu

Jedna od ljepših stvari u životu su ugodna iznenađenja koja samo čekaju da ih otkrijete. Čak i tmurne teme poput financija kriju neka otkrivenja – Volim-novac.hr donosi pet istina o novcu koje na prvi pogled nisu očite.

Pogrešno je cijeli život potratiti na zarađivanje

 

Većina nas može nabrojiti tek nekoliko stvari zbog kojih želi novac. Najčešće motivacije su uživanje u komforu koje pruža bogatstvo, zbrinjavanje obitelji i ugodna mirovina. No zapravo, većina nas zanemaruje važne stvari poput obitelji i opuštanja u bjesomučnim pokušajima zarađivanja.

Razmislite, kako ćete uživati s djecom ako ste premoreni i nervozni? Ako cijeli život trčite za novcem ili sjedite ispred računala hoće li uživati u „bogatoj“ mirovini bez zdravlja? Nužno je povući crtu između dovoljno rada i osobnog zadovoljstva, jer više novca uvijek ne nosi i više zadovoljstva.

Znati da imate novac koji možete potrošiti čini vas sretnijim od trošenja

Činjenica da ste stvorili bogatstvo sama po sebi stvara ugodu i dugotrajno zadovoljstvo. Zbog toga trebate uštedjeti koliko god možete i to brzo – tako ćete jednog dana možda bez brige i straha moći napustiti posao koji vam stvara problema i početi vlastiti biznis. Novac vam može omogućiti da radite ono što želite – nije li to bolje od posjedovanja bilo kojeg komada skupe robe? Isto tako, počnete li na vrijeme štedjeti, vaš će novac raditi za vas, pa će vam i skupe stvari postati dostupnije.

Što više kupujete, još ćete više htjeti kupiti

Kada vam nagon kaže da trošite, čini vam se prirodnim da trošite. No opet, što više kupujete nagon za gomilanjem će se češće pojavljivati. To je posebno opasno u vremenima kada maloprodajna industrija radi sve da čim duže ostanemo u šoping centrima ili ispred monitora u on-line potrošačkom pohodu. Taj nesretni niz prekinite suzdržavanjem, koliko god ono teško bilo.

Kupovanje na akciji ne znači da ste uštedjeli

Kupili ste nešto što vam ne treba samo zato jer je bilo na sniženju. Kupnjom proizvoda koji je snižen 90 posto, a koji nećete koristiti, zapravo niste uštedjeli nego ste spiskali tih deset posto. Trgovci se često igraju s vašim osjećajima, što im vi ne bi trebali prečesto dopuštati.

Štednja je čista suprotnost žrtvovanju

Logično je pomisliti da štednja znači mnogo odricanja i žrtve. To je točno, ako ste odustali od kupnje nečega što stvarno želite, no opet tim propustom stvorili ste manevarski prostor za postizanje puno većih stvari. Recimo, nekome tko je mukotrpno štedio godinama, pruži se prilika za pokretanje vlastitog biznisa. Nekoliko godina kasnije, taj biznis može prerasti sva očekivanja i vlasniku dozvoliti da napuše svoj životni stil. Zvuči li to kao žrtvovanje?

27. 02. 2012. , , , , , , , , , , ,

Facebook komentari: